[...] wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale [...]
[...] (poza najmniej funkcjonalnym bojem – wyciskaniem sztangi leżąc). Czyli nawet, jeśli większość czasu będziesz spędzał w strefie „siłowej”, to wzrost siły, jaki odnotujesz, będzie znikomy. Trening pod kątem hipertrofii oraz budowania siły różnią się diametralnie w każdym aspekcie. Niska częstotliwość treningu danej partii nie [...]
[...] Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w wykonywaniu większej ilości i o większej [...]
[...] sensownym ekonomicznie wyborem jest kupno produktów o nieznanym składzie, a podejrzanie dobrej cenie. Czy warto dokonywać zakupów w sieci? Jak wspomagać budowę mięśni? W jaki sposób magnez może wspomagać budowę mięśni? Czy białka serwatkowe działają? Czy lepszy jest gainer czy białko serwatkowe? Czy powinienem bazować na produktach polskich [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). Zakończenie Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, jaki stworzysz w kuchni, po prostu jedząc mniej niż potrzebujesz. Aeroby i interwały są tylko kolejnym narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są [...]
[...] Ostatnim rodzajem białka pochodzenia roślinnego, które chciałbym omówić, jest białko pochodzące z grochu. A to głównie z kilku przyczyn: stosunkowo niskiej ceny, wysokiej jakości - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć może zawierać mniejszą ilość metioniny - warto łączyć je z innym bogatym źródłem pokarmowym białka, równomiernym [...]
[...] o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają dobrej jakości ryby, wołowina itd. Bardzo dużo trzeba zapłacić za dobrej jakości szynkę czy kiełbasę, równie drogie są parówki nie zawierające niechcianych dodatków (np. MOM). Webb [...]
[...] Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze [...]
[...] poliolami, które pogłębiają słodycz owoców, nie powodując jednocześnie gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Frużeliny te stanowią doskonałą opcję zarówno na śniadanie, jak i przekąskę. Oczywiście wykorzystanie ich w kanapkach to tylko jedna z opcji, gdyż można również korzystać z nich jako dodatku do jogurtów, musli czy deserów. Co zamiast [...]
[...] kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. Biorąc pod uwagę, jak ważny jest to składnik i jak duże jest ryzyko niedoborów u osób, które nie spożywają produktów mlecznych, wielu producentów zaczęło wzbogacać wapniem także napoje [...]
[...] chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? [...]
[...] pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, [...]
[...] w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz kwasy tłuszczowe DHA, których brakuje w produktach pochodzenia roślinnego. Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z głównych warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa najpopularniejsze, które często spotkać można w dietach osób dbających o [...]
[...] niskiej cenie. Duży wybór makaronów o różnym składzie i kształcie. Firma posiada bardzo prostą stronę internetową, gdzie dokładnie wykazuje wszystkie szczegóły produktów, jak składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]